13 Aralık 2013 Cuma

Kaliteli Fındık Nasıl Anlaşılır?

1)Onlarca  fındık çeşidi içinde  en lezzetli ve kaliteli yemelik fındık nasıl anlaşılır?
Çok basit,  pek çok fındık çeşidi  olsa da fındıklar esas olarak Giresun da yetişen yemelik fındık ve diğer bölgelerde yetişen sanayi amaçlı fındık olarak ikiye ayrılır.
2) Kaliteli ve leziz fındığın kabuğu nasıl olur?
Giresun kalite fındığın kabuğu ince kırılması kolay ve parlak olur.
3) Fındığı kırıp içine baktığımda nasıl bir görüntüsü olmalı
Fındık içine dokunduğunuzda yağlı ve görünüşü dolgun, kokusu tarçın ve hindistancevizi karışımı bir kokudur.
4) Fındık kavrulduğunda besin değeri ve kalitesi azalır mı?
Her tür fındık kavrulduğunda aynı lezzete ve besin değerine sahip değildir. Araştırmalar göstermiştir ki Giresun tombul fındığı kavurma süresi sonunda lezzeti ve besin değeri en yüksek seviyeye çıkan fındıktır.
5) Fındığın boyu ile lezzeti ve besin değerini arasında bir ilişki var mıdır?
Fındık standart olarak 5 çeşittir. En küçük olanı  boyu 9 mm’nin altındadır;  pikola olarak adlandırılır. En büyük boy ise boyu 15 mm üzerindedir. Yemelik fındık olarak tercih edilen Giresun tombul fındığın boyu 13-15 mm dir.
6) Yediğim fındıkta aflatoksin adı verilen zehir var mıdır? Aflatoksinli fındık nasıl anlaşılır?
Küf, yiyecek üstünde pamukcuk şeklinde yapılar oluşturarak ürerler. Bazen bu üreme gözle görülmeyen ürünün iç kısımlarında da gerçekleşebilir. Bu nedenle Aflatoksinin gözle tespit edilmesi zordur.Fındığın ilk  harmandan sizin önünüze gelinceye kadar geçirdiği seçme süreci aflatoksinli fındığın elenmesini sağlar.
7) Giresun tombul fındığı içinde lezzet ve kalite açısından bölgesel fark var mı?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder