3 Aralık 2013 Salı

30 Ağustos Fındık Bayramı

Giresun’da 1930’lardan itibaren her yıl Ağustos’un 30′unda  ‘’Fındık Bayramı’’ kutlanırdı. Bayram Giresun’dan ihraç edilen fındığın ilk partisinin gemilere yüklenmesi ile başlardı. Fındık Bayramı 1960’ların sonuna kadar kutlandı. Daha sonra bu güzel kutlamanın neden sona erdiğine dair yeterli bir bilgi edinemedik. Ama günümüzde bu bayramın tekrar canlandırılması Giresun fındık üreticileri için sevindirici bir gelişme olacaktır. Çünkü fındık üretici yıllarca bu devletin ve halkın yükünü çekmiştir. Özellikle Cumhuriyetin ilk yıllarında toplam ihracatın 4’te 1’ini tek başına yaparak neredeyse devlet hazinesini tek başına üstlenmiştir.
Bayram şu şekilde kutlanmaktaydı: ihraç edilmek üzere hazırlanan fındık çuvallarından ikisinin üzerine tekrar atlas bir çuval geçirilir ve buna yaldızlı şeritli kurdelalar bağlanıp süslenir ve ilk fındık çuvalının ağzı eritilmiş kurşunla mühürlenirdi. Bu süslü çuvallar, Giresun Ticaret Odası’ndan yönetici ve üyeleri, vali, belediye başkanı, askeri erkan ve diğer kent yöneticilerinin de katıldığı bir törenle gemiye çıkarılırdı.
O yıllarda Giresun limanı rıhtımı henüz yapılmadığı için, ilk ürün fındık çuvalları, mavnalarla uzakta demir atmış olan gemilere taşınırdı
.Gemiler düdüklerini çalar, şehri selamlar, yükleme işlemi sürerken bazen ilgili tüccarlar törene katılanlara gemide yemek verir ve kurbanlar kesilirdi. Daha sonra yüklenen gemi düdük çalarak kıyıdan uzaklaşırdı. Bu sırada bando marşlar çalarak çarşıyı dolaşır ve bir taraftan havai fişekler atılırdı.

 Bu bayramların bir diğer güzelliği o sezon başarılı fındık üreticilerine törenle hediyeler verilmesiydi. Törene katılan askerlere de torbalarla fındık verilirdi.
Bayramlar coşkuyu, sevinci, üretmenin ve paylaşmanın heyecanının birlikte yaşanıldığı en mutlu günlerdir. Fındık tüm bu güzellikleri ve coşkuyu hak ediyor. Fındık Bayramlarıyeniden başlasın…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder